Wat is een glitch?

door | dec 29, 2023

wat is glitch

Een glitch is een onverwachte fout of bug in een computerspel die het normale verloop van het spel verstoort. Glitches kunnen optreden als gevolg van programmeerfouten, onvolkomenheden in de hardware of interacties tussen elementen in het spel. Ze kunnen verschillende effecten hebben, zoals het overslaan van delen van het spel, het verkrijgen van oneindige items of het creëren van ongewone situaties. Glitches kunnen zowel positieve als negatieve invloed hebben op de spelervaring, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt.

Belangrijkste punten

  • Een glitch is een onverwachte fout of bug in een computerspel.
  • Glitches kunnen optreden als gevolg van programmeerfouten, hardwareproblemen of interacties tussen elementen in het spel.
  • Speedrunners maken vaak gebruik van glitches om de speeltijd te verkorten en records te verbreken.
  • Sommige glitches kunnen deel uitmaken van de charme en cultuur van bepaalde games.
  • Ondanks de negatieve gevolgen kunnen glitches ook zorgen voor unieke en onverwachte momenten in het spel.

Glitches in Cyberpunk 2077 en GTA Online

Bij de release van Cyberpunk 2077 werden veel bugs en glitches gemeld, vooral op de Xbox One- en PlayStation 4-versies van het spel. Spelers ervoeren problemen zoals crashes, framedrops, wazige beelden en vreemd uitziende npc’s.

Cyberpunk 2077 glitch

De omvangrijke patch die op de releasedag werd uitgebracht, moest deze problemen verhelpen, maar het is onduidelijk in hoeverre dit is gelukt.

Op de pc lijkt Cyberpunk 2077 minder problemen te hebben, vooral als spelers driverupdates voor hun videokaart uitvoeren.

In GTA Online hebben spelers verschillende manieren gevonden om te cheaten, waaronder het gebruik van glitches om snel in-game geld te verdienen. Rockstar, de maker van GTA Online, heeft aangekondigd strenger op te treden tegen cheaters en niet eerlijk verkregen geld te verwijderen.

Conclusie

Glitches zijn een inherent onderdeel van het gamen en kunnen zowel positieve als negatieve impact hebben op de spelervaring. Ze kunnen zorgen voor frustratie en teleurstelling wanneer ze de normale werking van een game verstoren, zoals we hebben gezien bij de release van Cyberpunk 2077. Maar glitches kunnen ook leiden tot unieke en onverwachte momenten, die soms zelfs de charme en cultuur van bepaalde games, zoals de cheatcodes in de GTA-serie, versterken.

Voor speedrunners zijn glitches een waardevol hulpmiddel om records te verbeteren en de speeltijd aanzienlijk te verkorten. Ze kunnen glitches gebruiken om delen van het spel over te slaan, oneindige items te verkrijgen of zelfs teleportatie te benutten, zoals Distortion2 heeft bewezen met zijn razendsnelle playthrough van Elden Ring. De aanwezigheid van glitches voegt een extra uitdaging toe aan het speedrunnen en stimuleert competitie onder gamers.

Ondertussen doen ontwikkelaars hun best om glitches te identificeren en op te lossen door middel van updates en patches. Door deze inspanningen kunnen spelers profiteren van een verbeterde spelervaring met minder technische problemen. Toch blijft de aanwezigheid van glitches in games een dynamisch aspect dat de variatie en evolutie van de gamingwereld bevordert. Het zorgt voor gespreksstof onder gamers, stimuleert creatieve oplossingen en kan zelfs een geheel nieuwe spelervaring bieden.

FAQ

Wat is een glitch?

Een glitch is een onverwachte fout of bug in een computerspel die het normale verloop van het spel verstoort.

Hoe ontstaan glitches?

Glitches kunnen optreden als gevolg van programmeerfouten, onvolkomenheden in de hardware of interacties tussen elementen in het spel.

Hoe worden glitches gebruikt in speedruns?

In de Any%-categorie van speedruns worden glitches vaak gebruikt om de speeltijd te verkorten en de snelste tijd neer te zetten. Bijvoorbeeld, speedrunner Distortion2 heeft Elden Ring volledig uitgespeeld in iets minder dan 19 minuten door gebruik te maken van een teleportatieglitch.

Welke invloed hebben glitches op de spelervaring?

Glitches kunnen verschillende effecten hebben, zoals het overslaan van delen van het spel, het verkrijgen van oneindige items of het creëren van ongewone situaties. Ze kunnen zowel positieve als negatieve invloed hebben op de spelervaring, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt.

Welke problemen waren er met glitches in Cyberpunk 2077?

Bij de release van Cyberpunk 2077 werden veel bugs en glitches gemeld, vooral op de Xbox One- en PlayStation 4-versies van het spel. Spelers ervoeren problemen zoals crashes, framedrops, wazige beelden en vreemd uitziende npc’s. Een omvangrijke patch die op de releasedag werd uitgebracht, moest deze problemen verhelpen, maar het is onduidelijk in hoeverre dit is gelukt. Op de pc lijkt Cyberpunk 2077 minder problemen te hebben, vooral als spelers driverupdates voor hun videokaart uitvoeren.

Hoe worden glitches in GTA Online gebruikt?

In GTA Online hebben spelers verschillende manieren gevonden om te cheaten, waaronder het gebruik van glitches om snel in-game geld te verdienen. Rockstar, de maker van GTA Online, heeft aangekondigd strenger op te treden tegen cheaters en niet eerlijk verkregen geld te verwijderen.

Zijn glitches goed of slecht voor games?

Glitches zijn een inherent onderdeel van gamen en kunnen zowel positieve als negatieve impact hebben op de spelervaring. Ontwikkelaars proberen glitches zoveel mogelijk te verhelpen door middel van updates en patches. Sommige glitches kunnen echter ook deel uitmaken van de charme en cultuur van bepaalde games, zoals de cheatcodes in de GTA-serie. Ondanks de negatieve gevolgen van sommige glitches, kunnen ze ook zorgen voor unieke en onverwachte momenten in het spel. Al met al blijft de aanwezigheid van glitches een dynamisch aspect van de gamingwereld en draagt het bij aan de variatie en evolutie van games.