Wat is speedrun?

door | dec 29, 2023

wat is speedrun

Een speedrun is een vorm van het spelen van een computerspel waarin het hele spel of een gedeelte ervan, zoals een enkel level, zo snel mogelijk wordt uitgespeeld. Speedruns zijn een populaire gamingtechniek waarbij spelers proberen om games in de kortst mogelijke tijd te voltooien. Deze techniek heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en heeft een grote online community van speedrunners gecreëerd. Speedrunners dagen zichzelf en elkaar uit om de snelste tijden neer te zetten en records te breken. Het fenomeen speedrun wordt gevierd als een toonbeeld van vaardigheid en is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de gamingcultuur.

Belangrijkste punten om te onthouden

  • Speedruns zijn een gamingtechniek waarbij spelers proberen om games zo snel mogelijk uit te spelen.
  • Speedruns hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en hebben een grote online community van speedrunners gecreëerd.
  • Speedrunners dagen zichzelf en elkaar uit om steeds snellere tijden neer te zetten en records te breken.
  • Speedrunnen wordt beschouwd als een toonbeeld van vaardigheid en is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de gamingcultuur.
  • Online gaming /communities en live-streaming platforms hebben bijgedragen aan de populariteit en het succes van speedruns.

Technieken gebruikt bij speedruns

Bij speedruns worden verschillende technieken gebruikt om het spel zo snel mogelijk te voltooien. Een van deze technieken is sequence breaking, waarbij spelers bewust de volgorde van gebeurtenissen in het spel proberen te veranderen om delen over te slaan. Dit stelt hen in staat om sneller door het spel te gaan en nieuwe records te vestigen.

Een andere techniek die veelvuldig wordt toegepast in speedruns is het gebruik van glitches. Dit zijn fouten in het spel die spelers kunnen benutten om sneller vooruit te komen. Glitches kunnen bijvoorbeeld het overslaan van hindernissen of het door muren heen springen mogelijk maken, wat tot aanzienlijke tijdbesparingen kan leiden. Speedrunners bestuderen het spel grondig om deze glitches te ontdekken en te benutten in hun runs.

Ook kunnen speedruns worden onderverdeeld in verschillende typen, zoals Any%, 100%, en Low% speedruns. Bij elk type zijn er specifieke doelen en regels die bepalen hoe het spel moet worden voltooid. Bij een Any% speedrun is het doel om het spel zo snel mogelijk te voltooien, waarbij het niet noodzakelijk is om alle items en taken in het spel te voltooien. Bij een 100% speedrun moet de speler daarentegen alle items en taken verzamelen en voltooien. Een Low% speedrun daagt spelers uit om het spel te voltooien met een minimaal aantal items. Deze verschillende typen speedruns bieden variatie en uitdaging voor speedrunners van alle niveaus.

sequence breaking glitch

Conclusie

Speedruns hebben de afgelopen jaren een enorme populariteit gekregen en hebben een grote online community van speedrunners gecreëerd. Deze speedrunners dagen elkaar uit om steeds snellere tijden neer te zetten en records te breken. Speedrunnen wordt beschouwd als een toonbeeld van vaardigheid en is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de gamingcultuur.

Online gaming communities en live-streaming platforms hebben bijgedragen aan de populariteit en het succes van speedruns. Hierdoor kunnen speedrunners hun runs delen, elkaar inspireren en samenwerken om de snelste tijden te behalen. Als gevolg hiervan is speedrunnen nu een wereldwijd fenomeen geworden, met actieve websites en communities over de hele wereld, waar speedrunners samenkomen om hun passie voor gaming te delen en te vieren.


FAQ

Wat is een speedrun?

Een speedrun is een vorm van het spelen van een computerspel waarin het hele spel of een gedeelte ervan, zoals een enkel level, zo snel mogelijk wordt uitgespeeld. Speedruns zijn een populaire gamingtechniek waarbij spelers proberen om games in de kortst mogelijke tijd te voltooien.


Welke technieken worden gebruikt bij speedruns?

Bij speedruns worden verschillende technieken gebruikt om het spel zo snel mogelijk te voltooien. Een van deze technieken is sequence breaking, waarbij spelers bewust de volgorde van gebeurtenissen in het spel proberen te veranderen om delen over te slaan. Een andere techniek is het gebruik van glitches, fouten in het spel die spelers kunnen benutten om sneller vooruit te komen.


Welke typen speedruns bestaan er?

Speedruns kunnen worden onderverdeeld in verschillende typen, zoals Any%, 100%, en Low% speedruns. Bij elk type zijn er specifieke doelen en regels die bepalen hoe het spel moet worden voltooid.